GÖĞÜS HASTALIKLARI ANABİLİM DALI
Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı 1987 yılında, Yoğun Bakım Bilim Dalı ise 2003 yılında Prof Dr Turgay Çelikel tarafından kurulmuştur.
Göğüs hastalıkları eğitimimiz 2017 yılında Türk Göğüs Hastalıkları yeterlilik kurulu tarafından akredite edilmiştir.
Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı göğüs hastalıkları servisi, dahili yoğun bakım ünitesi, bronkoskopi, solunum fonsiyon testi, uyku laboratuvarı ve polikliniklerden oluşmaktadır. KOAH polikliniği, Astım ve Allerji polikliniği, Pulmoner hipertansiyon polikliniği, Akciğer transplantasyonu polikliniği, Uyku polikliniği, Sigara bırakma polikliniği, Yoğun Bakım yan dal polikliniği ve 3 adet genel poliklinik ile poliklinik hizmetleri verilmektedir.
Seval Acar Solunum Fonksiyon Laboratuvarında spirometri, DLCO, volüm ölçümü için bodybox ünitesi bulunmaktadır.
Bronkoskopi ünitesinde rutin işlemleri yanı sıra, patolog eşliğinde EBUS (endobronşiyal Ultrasonografi) yapılabilmektedir. Ayrıca floroskopi de kullanılabilmektedir.
Dahili YBÜ, tümü monitörize, 2'si negatif basınçlı oda olmak üzere 8 izole yataktan oluşmakta ve her türlü invazif girişim, diyaliz, sürekli veno-venöz hemodiyaliz(CVVH), plasmaferez, karaciğer destek sistemleri, sitokin filtreleri, ECMO(extracorporeal membrane oxygenation), ECCO2R (Extracorporeal CO2 removal), ekokardiyografi ve ultrasonografi olanakları bulunmaktadır.
Marmara Üniversitesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı bünyesinde Uyku Tıbbı Merkezi Kasım 2016 tarihinde Prof. Dr. Yüksel Peker öncülüğünde kurulmuştur. Uyku birimi 6 yataklı olup, multidisipliner (Göğüs hastalıkları, Çocuk hastalıkları, Nöroloji, KBB) olarak çalışmaktadır. Uyku Biriminin sorumluluğunu Doç Dr Baran Balcan yürütmektedir.
Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı kliniğinde 15 yatak vardır. Göğüs hastalıklarına bağlı 10 poliklinikte ise yılda ortalama 40000 hastaya hizmet verilmektedir. Yılda ortalama 750 bronkoskopi, 200 EBUS uygulaması yapılmaktadır. Uyku biriminde yaklaşık 2000 hastanın poliklinik muayeneleri, 1000 hastanın da poligrafi/polisomnografi incelemeleri yapılmaktadır. Dahili YBÜ’de yılda yaklaşık 400 hasta, göğüs hastalıkları kiliniğinde ise 1500 hasta yatırılarak tedavi edilmektedir. Sigara bırakma polikliniğinde ise yılda yaklaşık 2000 kişinin sigarayı bırakmasına yardımcı olunmaktadır. Seval Acar Solunum Fonksiyon Testi laboratuvarında ise yılda yaklaşık 5000 test yapılmaktadır.
EĞİTİM:
Öğrenci eğitimi:
Dönem II de solunum sistemi komitesi, Dönem IV de de iç hastalıkları bloğu içerisinde eğitim verilmektedir. Dönem VI da ise öğrencilerimiz intern doktor olarak aktif bir şekilde çalışmaktadır. Bölümümüz Kıbrıs’da bulunan Doğu Akdeniz Üniversitesi eğitimine de destek vermektedir.
Asistan eğitimi:
Asistan eğitimde yaklaşık 1,5 yıl iç hastalıkları eğitiminden sonra, göğüs hastalıkları eğitimi verilmektedir. İç Hastalıkları eğitiminden sonra yapılan kıdemlilik sınavını başaranlar servis sorumluluğu almakta, konsültasyon hizmetlerinin verilmesi görevini yürütmekte ve ayrıca nöbetlerde de sorumlu konuma geçmektedirler. Eğitim içinde en az 3 ay yoğun bakım ünitesi rotasyonu da yapılmaktadır. Eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim günü olarak belirlenen perşembe günleri konseyler (genel radyoloji-nükleer tıp-göğüs cerrahi-onkoloji konseyi, pulmoner hipertasiyon konseyi, akciğer transplantasyonu konseyi, kistik fibroz konseyi, diyafram pil konseyi), patoloji toplantıları ve literatür saati yapılmaktadır.
Yan dal eğitimi: Yoğun bakım yan dalı eğitimi verilmektedir. Süresi 3 yıldır. Yoğun bakım eğitimi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı ve İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı tarafından oluşturulan ortak bir protokolle yürütülmektedir. 2012 yılından beri Temmuz 2021 itibariyle 23 yoğun bakım yan dal uzmanı yetiştirilmiştir, 10 kişinin de yoğun bakım yan dal uzmanlı eğitimi devam etmektedir. Dahili Yoğun Bakım Ünitemiz Türkiye’de noninvazif mekanik ventilasyon uygulamalarının başlangıç ve yayılım noktası olmuştur. Ünitemizde yapılan ve CHEST dergisinde 1998 yılında yayınlanan ve çok sayıda atıf alan “Akut Hiperkapnik Solunum Yetmezliğinde Noninvaziv Mekanik Ventilasyon ve Standart Medikal Tedavinin Karşılaştırılması” çalışması bunun en önemli göstergesidir
Prof Dr Sait Karakurt ve Prof Dr Turgay Çelikel’in iç hastalıkları, göğüs hastalıkları ve yoğun bakım yan dal uzmanlıkları bulunmaktadır.
Prof Dr Emel Eryüksel, göğüs hastalıkları ve yoğun bakım yan dal uzmanıdır.
Prof Dr Berrin Ceyhan iç hastalıkları, göğüs hastalıkları uzmanlıkları vardır.
AKADEMİK KADRO:
Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı Başkanı:
Prof Dr Sait Karakurt
Öğretim Üyeleri:
Prof Dr Turgay Çelikel
Prof Dr Berrin Ceyhan
Prof Dr Emel Eryüksel
Doç Dr Şehnaz Olgun Yıldızeli (Bronkoskopi ve akciğer transplantasyonu)
Doç Dr Baran Balcan (Uyku birimi)
Öğr Görevlisi Dr Derya Kocakaya (Pulmoner hipertansiyon)
Öğr Görevlisi Dr Hüseyin Arıkan (YBÜ)
Tıpta Uzmanlık Öğrencisi Doktorlarımız (2021 Temmuz itibariyle)
Dr Zeynep Safiye Şahin
Dr Duygu Vezir
Dr Shahab Ghivi
Dr Cansu Yıldız
Dr Burcu Turan
Dr Semih Kayacı
Dr Can Ömür
Dr Ezgi Baysal
Dr Yahya Abdurrahman
Dr Halime Mualla Nizam
Dr Muhammet Topçu
Yoğun Bakım Yan Dal Uzmanlık eğitimini sürdüren uzman doktorlarımız (2021 Temmuz itibariyle)
Uzm Dr Betül Yıldız
Uzm Dr Aycan Gök
Uzm Dr Soner Umut Kuver
Uzm Dr Safiye Tuba Kaplan
Uzm Dr Ayşe Çapar
Uzm Dr Burçin Doruk Oktay
Uzm Dr Akın Bilir
Uzm Dr Ali Çetin
Uzm Dr Nazım Onur Şahin
Bu sayfa Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı tarafından en son 02.07.2021 08:42:47 tarihinde güncellenmiştir.